Vyhľadávanie na internete, tipy pre Google

Hľadanie na Google

Špeciálne vyhľadávacie príkazy pre Google

* : Novinkou na Google je aj podpora znaku "*" (hviezdička), ktorý zastupuje ľubovoľný počet znakov a umožňuje násť aj to, čo neviete ako sa volá. Ak chcete napr. vedieť ako sa druhým menom volá ten herec Marlon, stačí do Google napísať: marlon * . Ak chcete vedieť akí sú podľa Google Slováci napíšte "slováci sú" * a dozviete sa odpoveď.

"výraz v úvodzovkách" - nájde presnú frázu tak ako je v úvodzovkách napísaná. Napr. pomocou "otvárajte kasíno" sa dopracujete k textu obľúbenej pesničky z ktorej si pamätáte len refrén.

Pomocou tohto výrazu tak môžete o.i. rýchlo zistiť, či niekto kopíruje obsah z vašej stránky alebo či je hľadaný výraz gramaticky správne. Ak sa výraz v úvodzovkách vyskytuje na množstve webov, je pravdepodobné, že je jeho použitie v poriadku.

Príkazy na obmedzenie rozsahu vyhľadávania

allinanchor: vyhľadávanie stránok, ktoré majú hľadanú frázu v texte liniek, ktoré odkazujú na danú stránku.

allinurl: vyhľadávanie stránok, ktoré majú hľadaný termín niekde v URL. Môže ísť o doménu, text alebo názov súboru.

allintext: vyhľadávanie stránok podľa kritérií zohľadňujúcich čisto obsah stránky vzhľadom na hľadanú frázu. Nezarátava mimostránkové faktory ako allinanchor.

allintitle: vyhľadávanie stránok podľa textu nachádzajúceho sa v titulku stránky t.j. medzi title značkami.

site: napr. nieco site:www.stranka.sk vyhľadá "nieco" iba na stránkach v rámci domény www.stranka.sk.

filetype: napr. nieco filetype:pdf vyhľadá "nieco" iba iba v súboroch s príponou pdf.

K dispozícii sú momentálne tieto typy súborov: pdf, ps, doc, xls, ppt, rtf.

Pozn. Dajte si pozor, aby ste nedali medzeru medzi "site:" a nazov domeny, prikaz by tak nefungoval.

Chcete zistiť koľko stránok z Vašej webstránky má Google naindexovaných? V tom prípade použite vyhľadanie typu: www.vasastranka.sk site:www.vasastranka.sk .

Chcete zistiť koľko stránok na Vás odkazuje a link: vasaurl nedáva kompletné výsledky? Skúste: "+www.vasadomena.+sk"

Ďalšie funkcie vyhľadávania na Google

Vedeli ste, že Google funguje ako kalkulačka? Len skúste miesto slovného spojenia do vyhľadávacieho boxu zadať napr. 2+2 a stlačte ENTER .. viac info o Google kalkulačke |En|.

Rovnako zaujímavá je i funkcia define. Podobne ako v prípade matematického výrazu stačí do Google vyhľadávania zadať: define: výraz aký chcete definovať napr. define: seo.

Ak to takto pôjde ďalej, o chvíľu už bude stačiť zadať "prines pizzu" a pred dverami Vám bude stáť donášková služba :).

Mimochodom, viete, že podobnú aj keď v princípe viac decentralizovanú službu už Google testuje? Pre majiteľov internetových obchodov začne byť v blízkej budúcnosti dôležité zastúpenie na Google Product Search (bývalý Froogle).

Je to vyhľadávač špecializovanom na lokalizovanie a vyhľadávanie v produktoch, ktoré sa dajú nakúpiť v online internetových obchodoch.

Google Toolbar

Panel nástrojov Google integruje vyhľadávanie pomocou Google do Internet Explorera (IE), ktorý je podmienkou pre jej nainštalovanie (verzia 5 a vyššie). Možnosť inštalácie pokročilej beta verzie aj v slovenskom jazyku, pozri Google toolbar.

Googlebar

Ak používate čoraz obľúbenejší prehliadač Mozilla, skúste si nainštalovať neoficiálnu verziu emulujúcu väčšinu možností pre špeciálne vyhľadávanie na Google. Túto plug-in si môžete prezrieť a nainštalovať na adrese: googlebar.mozdev.org.

Ďalšie tipy pre špecializované vyhľadávanie na Google:

Dajte nám vedieť svoje tipy

Prišli ste na iné kreatívne použitie vyhľadávania na Google?

Dajte nám vedieť - túto stránku navštevuje množstvo ľudí. Radi sem váš tip pridáme.